Alimente bogate din punct de vedere nutritional, indicate in echilibrarea dietei si care previn aparitia unor afectiuni grave, precum: cancer, diabet zaharat sau boli cardiovasculare. Prin consumarea acestor alimente veti adopta o dieta personalizata prin asigurarea suplimentelor nutritionale necesare organismului.
Un stil de viata sanatos nu presupune doar consumul alimentelor sanatoase; la fel de importante sunt si modul de preparare al alimentelor, respectarea unui program de exerctii fizice si o igiena riguroasa.
Jurnaliștii de la The Medical News Today au alcătuit o listă a alimentelor care sunt și gustoase și ajută la păstrarea sănătății.
Fructe
Rodiile sunt recomandate pentru sănătatea inimii. Sucul de rodii este bogat în antioxidanţi (mult mai mult decât alte sucuri de fructe). Doar o ceaşcă pe zi ajută la combaterea radicalilor liberi din oxidarea colesterolului „rău” LDL, care contribuie la acumularea de placă în artere.
Un pahar de suc de rodie poate îmbunătăţi fluxul de sânge la inimă la persoanele cu ischemie miocardică – o afecţiune gravă în care oxigenul la inimă este redus din cauza arterelor înfundate.
Caise
Informatii nutritonale:
– beta-caroten: previne actiunea radicalilor liberi si mentine sanatatea ochilor;
– vitamina A: organismul transforma beta-carotenul in vitamina A, care contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, in special cancerul de piele;
– fosfor: eficient in prevenirea problemelor de memorie;
– vitamina C,magneziu, fier, calciu;
– 1 caisa contine 17 calorii, 0 g grasime si 1 g fibre alimentare.
Merele
Merele sunt unele dintre cele mai complete alimente. In plus, sunt un aliment ideal pentru copii, pentru femeile insarcinate si pentru convalescenti. Contin toate mineralele fundamentale, vitaminele si sunt ideale in dieta.
Sunt o excelentă sursă de antioxidanți, care luptă cu radicalii liberi, răspunzători de îmbătrânire și de apariția mai multor boli. Multe studii spun despre măr că este „fructul miraculous” care prelungește viața. Cercetătorii de la Universitatea din Florida au descoperit că femeile care au început să mănânce mere în fiecare zi au înregistrat o scădere cu 23 de procente a colesterolului rău din sânge și o creștere cu 4% a celui bun, după numai 6 luni.
Avocado
Informatii nutritionale:
– acid oleic: o grasime nesaturata care contribuie la scaderea colesterolului total din sange si cresterea nivelului de colesterol bun / HDL;
– asigura o cantitate semnificativa de fibre alimmentare;
– 1 felie contine 81 calorii, 8 g grasime si 3 g fibre alimentare.
Multă lume se ferește de acest fruct din cauza conținutului ridicat de grăsimi, în mod greșit. Este adevărat că aproximativ 75% din caloriile din avocado vin din grăsimi, însă este vorba despre grăsimi monosaturate (grăsimi bune). Sunt bogate în vitamina B, K și E și au un conținut mare de fibre solubile și insolubile. Studiile au arătat că un consum regulat de avocado reduce nivelul de colesterol din sânge. Alte studii, aflate încă la început, leagă nutrienții din avocado de oprierea evoluției cancerului oral.
Stafide
Informatii nutritionale:
– fier: contribuie la oxigenarea sangelui;
– vitaminele din complexul B: imbunatatesc sanatatea mentala si previn caderea parului;
– 1 jumatate de pahar cu stafide contine 218 calorii, 0 grasimi si 3 g fibre alimentare;
Afine
Informatii nutritionale:
– combate infectiile vezicei urinare si prevenirea dezvoltarii bacteriilor daunatoare;
– contin: aprox. 90% apa, vitamina A, complexul de vitamine B;
– datorita continutului ridicat in substante bactericide (acid citric, acid benzoic) si in taninuri, afinele sunt un puternic antiseptic intestinal, au efect astringent si antidiareic;
– 1 pahar cu afine contine 144 calorii, 0 g grasimi si 0 g fibre.
Afinele se numara printre fructele cu cel mai mare numar de antioxidanti. Un plus este faptul ca isi pastreaza toate proprietatile si daca sunt congelate sau tratate termic.
Portocalele
Portocalele si toate citricele sunt o sursa de exceptie in ceea ce priveste vitamina C, care, pe langa faptul ca ajuta la pastrarea imunitatii ajuta si la arderea mai rapida a grasimilor. Portocalele favorizeaza secretia de colagen, ceea ce le face un aliment al frumusetii si al articulatiilor sanatoase.
Kiwi
Kiwi este o sursa excelenta de vitamina C si este aproape la fel de bogat in potasiu ca si banana.
Cereale si produse lactate
Quinoa
Informatii nutritionale:
– 1 jumatate de pahar cu quinoa contine 5 g proteine, o cantitate mai mare decat in alte cereale;
– fier, riboflavon si magneziu;
– 1 jumatate de pahar contine 318 calorii, 5 g grasime si 5 g fibre alimentare.
Quinoa este foarte bogata in proteine, aminoacizi si iti ofera satietate si energie in acelasi timp. Este la fel de hranitoare ca si carnea, dar nu contine grasimi.
– calciu: intareste oasele;
– bacteriile active din iaurt previn infectiile fungice;
– 1 pahar cu iaurt contine 155 calorii, 4 g grasime, 0 g fibre alimentare.
– grasimi nesaturate: reduc riscul aparitiei bolilor de inima cu pana la 20%;
– 30 g arahide contine 166 calorii, 14 g grasime si 2 g fibre alimentare.
Alte alimente
Legume
Rosii
Informatii nutritonale:
– licopen: unul dintre cei mai puternici carotenoizi, care actioneaza ca un antioxidant
– consumul zilnic reduce cu 50% riscul de aparitie al cancerului de colon si de vezica urinara;
– 1 rosie are 26 calorii, 0 g grasimi si 1 g fibre alimentare.
Dovleac
Informatii nutritionale:
– vitamina C si beta-caroten: protejeaza impotriva cancerului endometrial;
– 1 pahar cu dolveac contine 80 calorii, 1 g grasime si 6 g fibre alimentare.
Broccoli
Informatii nutritionale:
– indol-3-carbinol si sulforafan: protejeaza impotriva cancerului mamar;
– vitamina C si beta-caroten;
– 1 pahar cu broccoli tocat contine 25 calorii, 0 g grasime si 3 g fibre alimentare.
Este bogat în fibre, calciu, potasiu și fitonutrienți, care reduc riscul apariției bolilor d e i n i m ă , a diabetului sau a unor tipuri de cancer. Conține, de asemenea, vitamina C și beta-caroten, care e un antioxidant. 100 de grame de broccoli pot aduce 150% din doza zilnică recomandată de vitamina C, eficientă în cazul răcelilor. Atenție, însă! Dacă este prea mult gătit, multe din aceste beneficii dispar.
Fasolea
Fasolea este plina de antioxidanti, fibre si minerale. In plus are multe proteine de foarte buna calitate. Are capacitatea de a te tine satul multa vreme, ceea ce nu e de neglijat daca incerci sa slabesti.
Sfecla
Sfecla este un aliment miraculos. Contine calciul, vitamine din complexul B si beta-caroten. Iti va alimenta pur si simplu corpul cu energie, iar in plus fluidifica sangele stimuleaza secretia de celule rosii si iti face pielea sa straluceasca.
Surse: http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/alimente/cele-mai-sanatoase-30-de-alimente-1207331
http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/top-26-cele-mai-sanatoase-alimente-din-lume_7433
http://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/trup-minte-suflet/top-10-cele-mai-sanatoase-alimente-704786.html