Alimentatia sanatoasa este un element esential pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusului. Bebelusul tau trebuie sa se obisnuiasca cu o alimentatie variata, sa manance cu placere si cel mai important, sa nu se dezvete de reactiile corecte in caz de foame sau satietate.
Iata care sunt necesitatile nutritive ale copilului in primul an de viata:
In primele patru luni,laptele matern reprezinta hrana ideala. Ca si alternativa, exista preparate din lapte praf in diverse formule.
In urmatoarele patru luni, mesele bazate pe lapte vor fi inlocuite treptat de mesele semisolide, reprezentate de piureuri.
In primele opt luni de viata, alimentatia sugarului trebuie facuta dupa niste reguli stricte.
In ultimele patru luni din primul an, regimul alimentar al sugarului va trece treptat spre cel al copilului mic.
Veti gasi in curand pe site-ul evzinshop: alimente si produse de spalat pentru babelusi,organice
Ce trebuie sa manance un bebelus?
Cei mai buni indici pentru masurarea dezvoltarii sanatoase a copilului tau sunt cresterea in inaltime si greutate. Ambele valori le poti trece periodic intr-un caietel dedicat acestui scop.
Cresterea rapida a copiilor necesita furnizarea unei cantitati crescute de energie, respectiv calorii. Un nou nascut are nevoie de 110-120 kcal/kg corp/zi.
Acest necesar de energie scade odata cu inaintarea in varsta. Pentru sugari sunt recomandate 80-110 kcal/kg corp/zi, iar pentru bebelusi de un an 70-80 kcal.
Chiar si numai mentinerea temperaturii corpului la bebelusi necesita un consum crescut de energie. Corpul sugarilor prezinta o suprafata foarte mare in raport cu greutatea, motiv pentru care pierd mult mai usor caldura.
De aceea, pentru mentinerea constanta a temperaturii corpului, sunt arse continuu multe calorii. Chiar si compozitia joaca un rol important.
Alimentele contin glucide, lipide si proteine, toate furnizand calorii. Este foarte important cum impartim caloriile consumate pe grupele de nutrienti, precum si forma lor de prezentare. Laptele matern este ideal in compozitia lui.
Peste 40% din cantitatea zilnica de calorii ingerate de sugarul tau ar trebui sa provina din glucide. Acest procentaj corespunde cantitatii de zahar (lactoza) din laptele matern.
Odata cu inaintarea in varsta, procentul de glucide din alimentatia zilnica ar trebui sa creasca la 45-50%. Necesarul zilnic poate fi acoperit prin consumul de cereale, legume, fructe si cartofi.
Acestea furnizeaza in plus vitamine importante, substante minerale si fibre si produc satietate mai usor decat zaharul si faina alba sau amidonul.
Nu uita,dintii de lapte au erupt deja, iar zaharul poate provoca primele stricaciuni pentru bebelusul tau. De exemplu, cariile incisivilor pot aparea ca urmare a consumului crescut de ceai indulcit sau sucuri de fructe.
Mierea, nectarul si zaharul de trestie au acelasi efect negativ asupra florei cavitatii bucale. De asemenea, ele nu sunt recomandate in primele 6-8 luni de viata, deoarece contin acizi aromatici si impuritati in cantitate prea mare pentru un organism imatur.
Dieta sugarilor intre 6-8 luni
De la varsta de 6-8 luni sugarul devine capabil sa mestece alimentele, sa stea fara sprijin, sa prinda si sa apuce diverse lucruri in mana.
In aceasta perioada se recomanda mentinerea in dieta a laptelui matern sau a formulelor de lapte, administrate de 3-5 ori/ zi. Consumul lor se va diminua treptat, pe masura ce alimentele solide vor deveni majoritare in dieta.
De la 6 luni se pot introduce in alimentatia zilnica fructe si legume pasate. Acestea trebuie integrate treptat in dieta, lasand copilului o perioada de 2-3 zile in care sa se obisnuiasca cu ele, timp in care parintii pot urmari modul in care raspunde organismul micutului la acestea (aparitia unor simptome digestive, alergice). Printre primele legume care pot fi consumate si care se pare ca sunt si agreate de majoritatea sugarilor se afla: mazarea, morcovii, cartofii, dovleceii, sfecla, fasolea, iar dintre fructe: banane, piersici, pere, caise, pepeni.
Dupa varsta de 6 luni fructele, legumele (dar si cerealele) trebuie incluse in dieta deoarece, prin continutul ridicat in glucide aduc nutrienti si un important surplus de calorii.
Exista dieteticieni care recomanda introducerea unor cantitati mici de legume inaintea fructelor, deoarece considera ca invers copilul nu ar mai aprecia gustul lor ca fiind la fel de atragator ca al fructelor. Cantitatea initiala de fructe si legume este de 2-3 linguri/portie, a cate 4 portii/zi. In timp ce se urmareste reactia copilului la fructele si legumele din alimentatie se verifica in acelasi timp si parametrii de greutate si dezvoltare psiho-somatica. Cantitatea poate sa varieze intre 2 linguri si 2 cesti de vegetale pasate. In timp se poate creste si consistenta efectiva a alimentelor, acest lucru depinzand de tolerabilitatea digestiva.
Copilul poate fi incurajat sa se autoalimenteze (sub stricta supraveghere a unui adult), punandu-i in mana mici cantitati din diverse alimente. Totusi, se recomanda evitarea: feliilor de mere, strugurilor, afinelor, alunelor, semintelor, popcornului, legumelor dure negatite, fulgilor de cereale uscate, bomboanelor tari si rotunde, untului de arahide, carnaciorilor, deoarece toate aceste produse, precum si cele asemanatoare lor ca forma si consistenta pot cauza asfixia mecanica a sugarului.
Se recomanda evitarea alimentelor prea sarate sau prea dulci. Sugarul poate fi lasat sa manance singur legume moi gatite, fructe spalate si curatate de coaja, de tipul bananelor, piersicilor, mici bucati de graham, biscuiti, paste.
O dieta nesanatoasa poate expune copilul unor carente polivitaminice sau minerale grave, cel mai frecvent fiind in cantitati insuficiente nevoilor vitamina C, vitamina A, vitamina B6, acidul folic, calciul si fierul.
Consumul in cantitati limitate de produse lactate va determina un aport insuficient de calciu, ceea ce va afecta direct procesul de crestere si mineralizarea osoasa. Nevoia de calciu a organismului se modifica pe parcursul cresterii, astfel: este de 400 mg/zi la 5 luni, de 600 mg/zi la 12 luni, 800 mg/zi intre 1-10 ani si de 1200 mg/zi la varste peste 11 ani. Alimente bogate in calciu sunt laptele degresat, iaurtul si branza. Branza reprezinta si o sursa importanta de vitamina A, sodiu si in cantitati mici, de vitamina B. Alte produse precum brocoli, legumele gatite sau somonul (cu oase) au un important continut in Calciu, insa copiii sunt greu de convins sa le consume.
In ceea ce priveste necesarul de fier al organismului, acesta depinde de varsta, sex, rata de crestere si dezvoltare, depozitele minerale preexistente dar si de capacitatea de absorbtie a tractului digestiv. Fetele, in perioada adolescentei vor avea nevoi mai crescute de fier datorita pierderilor pe cale menstruala. Surse importante de fier sunt carnea, pestele, cerealele, spanacul, mazarea si fasolea uscata.
Ce alimente sa ocolim cu desavarsire
Desi stim ce este bine pentru bebelus si ce nu, uneori nu realizam ca o parte din alimentele pe care i le dam in mod regulat sunt nesanatose.
Iata care dintre cele mai intalnite alimente din dieta bebelusului sunt cele mai daunatoare si ar trebui ocolite:
• Suc acidulat.
Desi nici nu ar mai trebui adus in discutie, se pare ca, potrivit unui studiu al Asociatiei Dietetice Americane din 2009, unii bebelusi primesc bauturi acidulate inca de la varsta de 7 luni.
Indiferent de sortiment, bauturile acidulate nu contin niciun fel de nutrienti, iar cele normale contin o gramada de zahar, care strica dintii bebelusului.
• Suc de fructe.
Sigur ca provine din fructe, dar asta nu inseamna neaparat ca e si sanatos. Fibra din fruct se pierde la stoarcere, iar sucul are un continut mare de zahar.
In plus, sucurile de fructe accelereaza procesul de trecere a hranei prin tractul digestiv (astfel corpul nu mai are timp sa absoarba nutrientii), ceea ce ar putea duce la diaree. Desi in clipurile publicitare se spune ca sucurile ofera bebelusului tau Vitamina Cde care are nevoie, ii poti da si fructe in acest sens, daca are varsta potrivita.
Deserturile cu gelatina.
Multi parinti dau bebelusului gelatina, probabil crezand ca aceasta contine proteine. Fals. Cel putin nu intr-o cantitate importanta, in schimb contine coloranti, aroma artificiala si conservanti.
Surse: http://www.sfatulmedicului.ro/Nutritia-copiilor/alimentatia-corecta-a-copiilor_1514
http://www.utilecopii.ro/articole/bebelusi/alimentatia-sanatoasa-pentru-bebe-in-primul-an-de-viata/8800/
https://www.copilul.ro/sugar/alimentatie-sugari/5-alimente-interzise-bebelusului-a6353.html