Tahini este o pasta obtinuta din boabe de susan si este folosita cu precadere in bucataria araba. Pe langa faptul ca da savoare multor feluri de mancare, tahini are si o serie de proprietati benefice pentru sanatate. Daca nu l-ai folosit pana acum, iata cateva motive ca sa-l incerci!
Tahini are o consistenta groasa si un gust placut de nuca. Se poate folosi nu numai in compozitia humusului, ci si la prepararea unor feluri de mancare.
Pasta de susan se poate utiliza atât la preparatele dulci, cât și la cele sărate
Este binecunoscut faptul că un hummus de calitatea se obține doar prin utilizarea pastei de tahini, dar trebui să știți faptul că tahini poate fi introdus în alimentație nu numai ca ingredient în diverse preparate orientale, ci poate fi o bază excelentă de la care se poate porni în obținerea unor deserturi deosebite.
Tahini este sărac în calorii, bogat în fier, fibre și proteine
O lingură de tahini conține 89 de calorii, 3 grame de proteine și 1,4 grame de fibre dietetice. Într-o porție mică, barbații își asigură 4% din aportul zilnic recomandat de fibre și 5% din necesarul de zi cu zi de proteine, în timp ce femeile își asigură 6% din aportul lor zilnică recomandată de fibre și proteine. Tahini oferă 15% din necesarul zilnic de fier, putând fi adăugat cu ușurință în salate sau chiar se poate amesteca cu fulgi de ovăz pentru un conținut mai bogat în fier. Pe lângă aceste elemente, tahini mai conține zinc și cupru, minerale extrem de prețioase pentru menținerea sănătății pielii și a părului.
Gasiti sa cumparati pe site-ul evzinshop: tahini integral
Menține sănătatea inimii
Toate tipurile de grăsimi nesaturate sunt beneficie pentru buna funcționare a inimii, deoarece contribuie la scăderea colesterolului. Un tip important grăsimi nesaturate, sunt aicizii grași Omega-3, care contribuie la scăderea colesterolului, luptând cu inflamația care poate genera bolile cardiovasculare.
Tahini conține fitosteroli care au un rol important în organism prin menținerea nivelului colesterolului la un nivel cât mai mic și inhibă absorbția intestinală a colesterolului.
Întărește sistemul imunitar
Pasta de susan conține patru elemente nutritive care contribuie la menținerea în parametrii optimi a sistemului imunitar: zinc, fier, cupru și seleniu. Acestea ajută enzimele responsabile pentru reglarea imunității și pentru crearea de antioxidanți și anticorpi.
Fierul și cuprul sunt componente ale enzimelor care produc celulele albe din sânge și mențin buna funcționare a sistemul imunitar. Doar o lingură de tahini conține 26% din aportul zilnic recomandat de cupru și 9-12% din doza zilnic recomandată de zinc, fier si seleniu.
Beneficiile consumului de TAHINI
Bogat in minerale
Doar două linguri de tahini oferă 15 la sută din necesarul zilnic de fier. Puteți să-l adăugați cu ușurință la o salată sau chiar se amestecă cu fulgi de ovăz pentru a stimula conținutul de fier. Tahini este, de asemenea, bogat în cupru și zinc, minerale care sunt necesare pentru păr, unghii si piele. Asocierea cu legume verzi sau cu o alge marine aduce un plus de minerale organismului dvs.
Proteină
Tahini conține 8 grame de proteine în doar 2 linguri. Aminoacizii care susțin sinteza proteinelor in organism fac totul, de la a păstra mușchii puternici si sănătoși, la a ajuta neurotransmițătorii să funcționeze corect. Aminoacizii ajută de asemenea la susținerea de zahăr din sânge. Toate semințele sunt incredibil de bogate in aminoacizi.
Tahini este scazută în grăsimi saturate
Unele gră,simi, cum ar fi nuca de cocos și cacao conțin grăsimi saturate naturale care pot oferi beneficii corpului nostru. Tahini este foarte scăzută în grăsimi saturate în comparație cu valoarea totală de grăsimi pe care o conține, cu aproximativ 2,5 grame de grăsimi saturate în 2 linguri.
Gasiti sa cumparati pe site-ul evzinshop: tahini integral
Ușor de digerat
Unele nuci pot fi greu de digerat, așa cum este cazul untului de arahide. Unii oameni sunt alergici la nuci, de aceea nu se pot bucura de nutrienții existenți în aceste de alimente. Tahini e mult mai ușor de digerat, se asimilează ușor și oferă corpului nutrienții de care acesta are nevoie. Digestia ușoară este importantă pentru sanatatea ta, deoarece corpul poate beneficia doar de ceea ce se digeră ușor. Deci, ascultă-ți corpul și lasa-l să opteze pentru semințe, dacă nucile nu sunt benefice pentru tine.
Înlocuirea produselor lactate
Cel mai bun mod de a înlocui lactatele este să folosiți tahini care de fapt are un gust mai bun! Tahini oferă o consistență cremoasă și o puteți folosi și pentru a înlocui maioneza.
Preparate dulci și sărate
Tahini poate fi folosit în mai multe feluri de dulciuri. Aceasta adaugă o aromă cu adevărat încântătoare. Puteți face o rețetă cu tahini, fructe de pădure, o lingură de fulgi de ovăz, scortișoară, mere sau banane. Retețeta este delicioasă.
Poate fi o bază pentru orice fel de mâncare
Poate fi amestecat cu legume crude sau fierte, pus pe pâinea prajită, sau folosit în amestec cu puțină apă sau suc de lămâie, piper negru și usturoi, rezultând un sos savuros pentru salate.
Humus
naut,boia dulce pentru decor, 3 lingurite tahini,zeama de lamaie, 1 lingurita sare, 2-3 linguri ulei,250 gr.naut, 2 catei de usturoi
Boabele de naut se lasa la inmuiat peste noapte, apoi se fierb in apa 1-1,5h. Se pot curata boabele dupa ce s-au fiert (o metoda mai rapida ar fi sa frecati boabele in palma).
Se pastreaza o cana din apa in care a fiert nautul. Se pun in blender nautul, tahini, usturoiul, zeama de lamaie. Se adauga uleiul si apa atat cat sa se obtina o crema fina. Se adauga sarea si se amesteca bine.
Dupa gust, mai puteti adauga tahini, usturoi sau zeama de lamaie. Se toarna compozitia intr-un bol, in care se pune putin ulei de masline. Se presara deasupra hummusului boia dulce.
Nota:
Pentru diversificare si un pic de culoare folositi o sfecla rosie(fiartă) si veti avea humus cu sfecla.
Beneficiile nutritionale ale humusului sunt date de fiecare dintre ingredientele folosite la prepararea acestuia:
- Nautul este foarte benefic pentru sanatate, deoarece nu conțin grasimi saturate sau colesterol, fiind in schimb o bogata sursa de proteine, ceea ce-l face sa fie foarte apreciat de persoanele care adopta o dieta vegetariana. De asemenea, nautul are un efect preventiv in cazul acumularii de colesterol si regleaza nivelul glicemiei in sange.
- Tahini – Pasta de susan este bogata in grasimi si calorii, insa grasimile continute sunt in mare parte nesaturate, iar tahini este folosit cu moderatia la prepararea humusului, ceea ce nu constituie un motiv de ingrijorare pentru sanatate. Asemenea nautului, pasta de susan este bogata in proteine si constituie o sursa foarte buna de calciu.
- Uleiul de masline extravirgin un alt ingredient care intre in componenta humusului si care are mari beneficii asupra sanatatii, in special datorita conținutului ridicat de grasimi mononesaturate si sarac in grasimi saturate. Acest ulei poate ajuta, astfel, la reglarea colesterolului și la protectia inimii impotriva diverselor afctiuni.
- Usturoiul si zeama de lamaie sunt doua ingrediente bogate in antioxidanti, care inhiba actiunea oxidativa a radicalilor liberi asupra celulelor organismului. Atat usturoiul, cat si zeama de lamaie, contribuie la intarirea sistemul imunitar si ajuta organismul sa lupte impotriva bacteriilor si a virusurilor.
Gasiti sa cumparati pe site-ul evzinshop: tahini integral
Praline de ciocolată cu tahini
Ingrediente:
160 gr ciocolată vegană neagră
1/2 cană tahini
pudră de cacao (pudră de roșcove)pentru decor
Preparare:
Ciocolata se mărunțește și se pune la topit pe baie marie. Amestecați și asigurați-vă că nu au rămas bucăți întregi de ciocolată. Turnați peste tahini și amestecați pentru omogenizare.
Înainte de a pune tahini trebuie și el bine amestecat, pentru că de obicei deasupra se ridică uleiul.
Crema obținută se pune în forme de silicon sau în cosulețe de hârtie.
Se pun formele la congelator timp de o oră, iar apoi scoatem ciocolățelele și le învelim în pudra de cacao.
Se păstrează în frigider pentru că se topesc destul de repede,într-o cutie închisă deoarece ciocolata absoarbe ușor mirosurile.
Surse: http://super-hrana.ro/tahini-specialitate-arabeasca-in-bucataria-romaneasca-vezi-cat-de-simplu-se-prepara-si-cum-poate-fi-folosita-pasta-de-susan/
http://suntsanatos.ro/tahini-alimentul-care-nu-ar-trebui-sa-lipseasc-din-dieta-ta-3939.html
http://www.andreearaicu.ro/sanatate/nutritie/ghid-de-nutritie/regimul-vegetarian/gateste-cu-cea-mai-aromata-pasta-de-susan-tahini