Comparativ cu graul comun, sau graul obisnuit, spelta are un continut mai mare de grasimi, de aminoacizi, de acizi grasi nesaturati si in procesul de crestere preia mai putine metale grele din mediul inconjurator. Contine peste 55% carbohidrati, peste 15% proteina, minerale, vitamine si o cantitate moderata de gluten.
Efectele bune ale graului spelta
Primele observatii asupra graului SPELTA sunt facute de Sfanta Hildegard din Bingen si se gasesc descrise in cartea ei „Physika”. Hildegard din Bingen (1098 – 1179), iubitoare a plantelor vindecatoare si foarte renumita in spatiul Europei Centrale, a fost o buna cunoscatoare a folosirii terapeutice a plantelor, iar indicatiile ei sunt urmate cu succes si in ziua de azi. Ca stareta, ea era raspunzatoare pentru binele celor ce ii erau incredintati. Nu numai sanatatea si vindecarea, ci si starea de bine corporal a maicilor erau importante pentru ea. Ea a notat sistematic efectele vindecatoare ale graului SPELTA, alaturi de observatiile sale despre plantele medicinale. Observatiile facute de Hildegard din Bingen asupra efectelor pozitive ale graului SPELTA s-au confirmat pana in ziua de azi.
„Graul SPELTA este cea mai buna cereala. Implinitor si plin de forta, graul SPELTA este mai fin decat toate celelalte cereale. Graul SPELTA confera fermitate corpului celui ce-l mananca si ii imbunatateste starea sangelui. Firea lui devine mai vesela si gandurile sale devin pline de seninatate. In orice forma ar fi consumat, ca paine sau ca mancare gatita, graul SPELTA este bun si usor de digerat.
Efectele pozitive ale graului SPELTA sunt cunoscute mai ales in caz de neurodermita, boala de piele larg raspandita, mai ales la copiii mici, la care alergiile la alimente pot fi un factor declansator al simptomelor. Graul SPELTA s-a confirmat in cel mai bun mod drept dieta de baza pentru tratarea neurodermitei. S-a constatat practic ca o trecere la alimentatia bazata preponderent pe grau SPELTA duce de la o ameliorare rapida a simptomelor.
Sfanta Hildegard din Bingen numea graul SPELTA un excelent remediu natural, pentru ca fata de celelalte specii de cereale, graul SPELTA are substantele nutritive optim dozate si echilibrate. Pe baza calitatilor lui, graul SPELTA si-a dovedit valoarea in regimuri de tratare ale bolilor degenerative, ale imbolnavirilor pielii si mucoaselor si ale tulburarilor metabolismului si digestiei. In afara de acestea, graul SPELTA imbunatateste procesul de formare a sangelui si stimuleaza metabolismul la nivelul sistemului nervos. Graul SPELTA este usor digerabil si are un efect special „de inseninare” asupra pacientilor depresivi, datorita continutului mare de L-Tryptophan, precursorul hormonului de buna-dispozitie.
Gasiti sa cumparati pe site-ul evzinshop: paste din spelta
Cine trebuie sa consume spelta?
Orice persoana care isi doreste o alimentatie sanatoasa si echilibrata poate inlocui faina si cerealele obisnuite din grau cu spelta. Persoanele care sufera de anumite probleme de sanatate, de la alergii, afectiuni cardiovasculare, diabet, artrita, migrene, arteroscleroza, pana la colesterol si dereglari autoimunitare pot beneficia de proprietatile curative ale speltei.
Spelta contine un tip special de carbohidrati, mucopolizaharide, care dispun de puternice proprietati antiinflamatorii, care contribuie la longevitatea organismului prin stimularea oaselor, incheieturilor si cartilajelor.
Acest tip de carbohidrati ofera si multa energie, fiind recomandat chiar si atletilor si sportivilor de performanta.
Legenda spune ca razboinicii din zona care acum este Germania consumau cantitati mari de spelta inainte sa porneasca la razboi. Legiunile romane care luptau cu ei erau atat de impresionati de forta acestor luptatori, incat au inceput sa adauge la randul lor spelta in meniul zilnic.
Gasiti sa cumparati pe site-ul evzinshop: paste din spelta
Spelta previne diabetul
Riscul de diabet, obezitate si afectiuni cardiovasculare este cauzat la foarte multe persoane de rezistenta la insulina. Spelta are un indice glicemi mai mic decat celelalte cereale, este bogata in fibre, vitamina E si magneziu, nutrienti care joaca un rol important pentru enzimele folosite la secretia glucozei. Acest fenomen reduce riscul de diabet si alte afectiuni cauzate de rezistenta la insulina.
In plus, spelta este bogata in niacina, o vitamina care contribuie la prevenirea afectiunilor cardiovasculare.
Spelta este de mare ajutor in special pentru diabetici si persoanele care sufera de alte afectiuni cauzate de rezistenta la insulina.
Spelta contine cantitati mari de vitamina B12, niacina, mangan, thiamina, cupru si magneziu. Deoarece spelta este solubila in apa, toti acesti nutrienti sunt usor absorbiti de catre organism. In plus, pe langa acesti nutrienti, spelta este si o sursa importanta de fibre alimentare, care reduc colesterolul.
Gasiti sa cumparati pe site-ul evzinshop: paste din spelta
Surse:http://www.stiu365.ro/Informatiiutile/Despre-graul-spelta-Produse-din-grau-spelta–eID97.html
http://suntsanatos.ro/beneficiile-pentru-sanatate-ale-graului-spelta-3684.html
http://suntsanatos.ro/graul-spelta-849.html