Din cele mai vechi timpuri oamenii s-au bucurat de savoarea boabelor uscate de struguri. Aceste fructe numite stafide sunt sănătoase pentru organism și delicioase ca desert.
Stafidele sunt folosite mai ales în prăjituri, tarte, ca desert după ce s-a servit masa, sau pot fi o mică gustare între mese pentru a avea un plus de energie în organism.
Stafidele sunt recomandate de nutriționiști pentru consum atât copiilor cât și persoanelor adulte deoarece au proprietăți vindecătoare pentru organism, conțin magneziu, fier, potasiu, fibre, fructoză, minerale și aminoacizi. Atât stafidele cât și alte fructe uscate (prune, caise) ajută în tratamentul afecțiunilor și bolilor gastro-intestinale și în regenerarea discurilor intervertebrale. Stafidele uscate reprezintă un desert pe placul copiilor, sunt o sursă de energie, au multe calorii și sunt o gustare foarte bună și pentru sportivii care fac efort fizic prelungit.
Stafidele se consuma cu preponderenta de sarbatori pentru ca sunt nelipsite din cozonacul delicios si prajiturile de casa. Putini stiu insa ca ele pot fi incluse in alimentatia zilnica pentru numeroasele lor intrebuintari curative.
Gasiti sa cumparati pe site-ul evzinshop,aici: stafide bio
Fibrele din stafide au rolul de a absorbi apa din organism, iar din acest motiv se pot folosi cu succes in cazul constipatiilor. Fructoza si glucoza sunt importante depozite de energie pentru organism. De aceea stafidele se recomanda personelor care vor sa castige in greutate si anemicilor.
Potasiul si magneziul din stafide reduc aciditatea stomacala, iar daca le consumi la desert iti poti regla digestia. Sunt si o importanta sursa de fier, tocmai de aceea anemicii gasesc un real ajutor daca le introduc in alimentatia zilnica.
Antioxidantii continuti le recomanda pentru consumul frecvent in cazul starilor febrile. Complexul de vitamine B si cuprul din ele favorizeaza formarea celulelor rosii.
Conțin vitamine din grupul B (B1, B2, B5) ceea ce este un avantaj pentru organism pentru că acești nutrienți mențin sănătatea sistemului nervos, tonusul muscular al sistemului gastro-intestinal, sănătatea ochilor, a părului și a pielii.
- Vitamina B1 din aceste fructe îmbunătățește circulația sângelui, activitatea cognitivă și funcționarea creierului. Are și efect antioxidant, protejează organismului de boli și efectele degenerative ale îmbătrânirii. Cei care au un deficit de vitamina B 1 au de obicei stări de nervozitate, oboseală, slăbiciune, iritabilitate, lipsă de poftă de mâncare, dureri și senzație de amorțire și furnicături la mâini și picioare. Astfel de persoane ar trebui să consume stafide pentru a-și restabili nivelul de vitamina B1 în organism.
- Vitamina B 2 este un bun remediu contra oboselii ochilor, ea ajută și în tratamentul cataractei. Are efect bun asupra tractului digestiv mai ales dacă este combinată și cu vitamina A. Prin aportul de vitamina B 2 se menține sănătatea parului, a unghiilor și a pielii pentru că se îmbunătățește oxigenarea la nivelul acestora. Vitamina B2 crește absorbția de vitamina B6 care este importantă pentru funcțiile organismului în ceea ce privește sănătatea fizică și mentală.
- Vitamina B 5 din stafide are efect în combaterea stresului, susține procesarea vitaminelor și grăbește transformarea proteinelor, grăsimilor și a carbohidraților în energie. Vitamina B5 previne anemia și crește rezistența organismului.
Stafidele contin si boron (minerala importanta pentru cresterea si intarirea structurii osoase). Tocmai de aceea se recomanda personelor care au probleme cu dantura. Vitamina A din delicioasele stafide este benefica pentru sanatatea ochilor.
Specialistii sunt de parere ca dieta pe baza de stafide are si rolul de a creste libidoul. In India exista chiar un ritual in care cuplurile proaspat casatorite consuma la nunta lapte cu stafide, pentru imbunatatirea libidoului.
De asemenea stafidele sunt o sursă de potasiu, calciu, fier, fosfor, magneziu, sodiu – toate aceste oligoelemente sunt necesare funcționării normale a sistemelor organismului. Sunt foarte dulci, au fructoză și glucoză, și sunt și bogate în fibre.
Aceste fructe sunt benefice pentru inimă și sistemul nervos datorită faptului că au o cantitate semnificativă de potasiu. Acest mineral are efect bun asupra ritmului cardiac, ajută la reglarea acestuia, combate tulburările de activitate ale mușchiului inimii. Stafidele sunt bune și pentru persoanele care suferă de tulburări nervoase, pentru că le ajută să se calmeze și să nu mai aibă insomnie.
Totuși nu trebuie exagerat cu consumul de stafide uscate, ele sunt recomandate ca desert în cantitate moderată, sau ca ingredient la anumite preparate dulci: pască cu brânză, prăjitură cu mere și cafea, terci de cereale, budincă cu orez și caise, plăcintă cu iaurt, prăjitură cu morcovi, brioșe, prăjitură cu brânză, mâncăruri din carne, prăjitură cu urdă, budincă de griș și rahat, cozonac.
Surse:https://bodygeek.ro/stafidele-fructe-sanatoase-pentru-organism-proprietatile-boabelor-uscate-de-struguri
http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/sanatate/beneficiile-curative-ale-stafidelor-959638
Gasiti sa cumparati pe site-ul evzinshop,aici: stafide bio