Laptele de magarita este cunoscut inca din antichitate pentru proprietatile sale uimitoare asupra sanatatii.Recent a revenit in atentia comunitatii medicale datorita tolerabilitatii sale inalte in randul copiilor alergici la proteina din lapte de vaca precum si a beneficiilor generale asupra sistemului imunitar, atat la bebelusi si copii cat si la adulti.
In antichitate, Hippocrate (460 – 370 i.e.n), parintele medicinei, il recomanda pentru tot felul de afectiuni, incepand cu infectiile, cazurile de otravire, diverse rani sau probleme ale ficatului.
Studii despre laptele de magarita
Studii recente au aratat ca laptele de magarita contine lizozim, o enzima cu efect antibacterian si antiviral foarte puternic, enzima care este continuta si de laptele matern. Concentratia de lizozim creste foarte mult in laptele matern dupa a doua luna de alaptare, sugerand faptul ca aceasta enzima are un rol important in a intari sistemul imunitar al bebelusului. Datorita acestei enzime, studiile sustin ca laptele de magarita este eficient in ameliorarea simptomelor de tuse persistenta, functionand ca un antibiotic natural.
Laptele de măgăriţă este similar cu laptele matern uman, în sensul că este relativ sărac în proteine si grăsimi, dar bogat în lactoză. Cazeina datorită proteinelor din zer este intermediara între laptele matern si laptele de vacă. Compozitia brută de lapte diferă de stadiul lactatiei mamei, cenușa si continutul de proteine indică o tendintă de scădere, dar pH-ul, procentul de proteine din zer, si continutul de aminoacizi răman identici.
Lapte de măgăriţă are un impact puternic asupra revitalizarii întregului organism. Este foarte eficient pentru îndepărtarea problemelor de piele, precum si pentru stimularea sistemului imunitar, pentru recuperare si împotriva oboselii cronice.
Ingredientele sale sunt deosebit de utile pentru sportivi, femei însărcinate, copii si pentru persoanele care suferă de astm.
Laptele de măgăriţă regenerează flora intestinului. Este ca si laptele matern, usor de digerat pentru corpul uman.
Desi contine jumatate mai putine grăsimi decât laptele de vacă, contine o cantitate semnificativă de ingrediente nutritive, este bogat în vitaminele C, B și D12. Este deosebit de bogat în imunoglobuline care fac o băutură perfectă pentru prevenirea si combaterea virusurilor si agresorilor bacteriologici care de multe ori apar în timpul iernii, cum ar fi răcelile, bronsita, etc.
Laptele de măgăriţă poate fi băut fără a avea nevoie de pasteurizare, deoarece, spre deosebire de laptele de vacă, lapte de măgăriţă nu contine nici bacterii, este mai alb si mai usor de digerat decât laptele de vacă si are un continut mai mic de grăsime.
Laptele de măgăriţă contine doar 0,6 g de grăsimi în 100 g de lapte proaspăt, care este mult mai mică în comparatie cu raportul de lapte de vacă, care contine aproximativ 3.7g. Ceea ce face o diferentă semnificativă în ceea ce priveste laptele de vaca este continutul de proteine. Continutul de proteină medie este de 1.72g si se caracterizează printr-un procent mic de cazeină.
Laptele de măgăriţă este deosebit de bun pentru următoarele categorii:
- copiii alergici la proteinele care pot fi găsite în tipurile traditionale de lapte (de capră, vacă, etc)
- copii, în general, pentru că stimuleaza cresterea
- populatia mai în vârstă cu probleme de osteoporoză si de inima
- cei care prefera alimente si cosmetice sănătoase si naturale
- persoanele care sufera de astm
- persoanele cu imunitate scazuta
- femei insarcinate
Laptele de magarita contine si de 46 de ori mai multa vitamina C decat cel de vaca si de 4 ori mai mult fier si foarte putine grasimi. Mai mult, laptele de magarita are multa lactoza 7.4g/100g (similar cu cel matern), lactoza ajutand la fixarea calciului in oase. Din acest motiv, el este recomandat si pentru femeile aflate la menopauza.
Surse: http://www.sfatulmedicului.ro/Nutritia-copiilor/laptele-de-magarita-laptele-cel-mai-apropiat-de-laptele-matern-este-trat_14486
http://only-natural.ro/magia-laptelui-de-magarita/