Ce este zahărul şi de ce este el o toxină?

 

Indiferent de forma de prezentare (tos, cubic, candel, siropuri), zahărul în exces este considerat cel mai dăunător aliment folosit în dieta zilelor noastre, cu efecte nocive pentru sănătatea consumatorilor.

Consumul de zahăr alb, precum şi de alimente procesate cu adaos de zahăr a crescut în mod vertiginos. Zahărul a devenit un drog dulce care se consumă în cantităţi tot mai mari.

 

Imagini pentru cukry węglowodany

Principalele efecte negative ale consumului de zahar

• Ataca smaltul dintilor. Zaharul procesat, daca este consumat in fiecare zi, mentine aciditatea in corp, astfel ca organismul va incepe sa lucreze mai mult pentru a metaboliza aceste zaharuri, iar in timp va avea loc o decalcifiere osoasa, dar si carierea dintilor.

• Provoaca unele carente de crom. S-a dovedit ca cei care consuma zilnic dulciuri limiteaza si priveaza organismul de cantitatea necesara de crom.

• Afecteaza digestia. Consumul in exces de zahar alb procesat contribuie la instalarea unor dezechilibre in functionarea organismului uman.

Cele mai frecvente dezechilibre apar la nivelul tractului gastrointestinal, deoarece consumul de zahar in exces ingreuneaza transportul mancarii prin tractul gastro-intestinal.

In plus, duce la cresterea aciditatii la nivel intestinal si, implicit, la probleme precum indigestie, malabsortie sau aparitia colitei ulcerative.

• Cauzeaza migrene. Un consum exagerat de zaharat duce la instalarea durerilor la cap, fenomen resimtit mai ales de femeile care sufera de tulburari hormonale. Mai mult, zaharul in exces poate cauza tulburari digestive.

• Favorizeaza retentia de lichide. Consumul exagerat de zahar duce la retentia fluidelor in organism. Zaharul favorizeaza cresterea nivelului de insulina. Aceasta diminueaza capacitatea corpului de a elimina sodiul(sarea) si astfel se retine o mare parte din lichide.

• Slabeste sistemul imunitar. Zaharul poate cauza inflamatii, organismul nemaiputand lupta corect impotriva infectiilor. Mai mult, daca sistemul imunitar este slabit, o persoana este mult mai predispusa la dezvoltarea alergiilor alimentare.

• Mareste ficatul. Consumul zilnic de zahar alb poate cauza inflamarea ficatului. Sunt studii care arata ca efectele zaharului asupra ficatului sunt similare cu cele ale alcoolului.

• Favorizeaza instalarea anxietatii. Exista studii care demonstreaza ca zaharul consumat in exces de catre copii poate duce la aparitia starilor de anxietate, hiperactivitate, concentrare mentala dificila si stari de indispozitie. Mai mult, copiii care mananca multe dulciuri pot avea si alergii alimentare.

• Creste riscul de aparitie a candidozei. Un consum ridicat de zahar influenteaza dezvoltarea necontrolata a infectiilor vaginale, deoarece organismul depune mult efort in metabolizarea zaharului, iar imunitatea fiind mai scazuta, creste riscul aparitiei infectiilor vaginale, a candidozelor bucale sau vaginale.

• Influenteaza nivelul colesterolului. Se pare ca un consum in exces de zahar poate duce la o crestere semnificativa a nivelului colesterolului total din organism, a trigliceridelor, o crestere a LDL, colesterolul „rau”, si o scadere a HDL, colesterolul „bun”.

• Imbatraneste tenul. Zaharul are un efect negativ asupra elasticitatii pielii, favorizand aparitia ridurilor, dand un aspect de imbatranire prematura a tenului.

 

 

Imagini pentru de ce zaharul alb este periculos

 

Consecințe ale excesului de dulciuri rafinate

Dulciurile de cofetărie sunt preferate ca desert la mesele multor popoare, sub formă de plăcinte, prăjituri, fursecuri, torturi, biscuiţi, chipsuri, îngheţate, bomboane. Pe lângă zahăr, conţin cantităţi mari de grăsimi (unt, margarină), lapte, cacao, aditivi, făină, care măresc aportul caloric până la 400-500 kcal/100 g.

Consumate în cantităţi mari, dulciurile măresc riscul instalării diabetului zaharat cu hiperglicemie, cresc aciditatea gastrică şi pot cauza leziuni digestive care provoacă inflamarea duodenului, scade capacitatea de luptă antimicrobiană a leucocitelor, asigurând mediul prielnic pentru dezvoltarea infecţiilor cu Escherichia coli. Pentru neutralizarea acidităţii produse de dulciuri, organismul consumă calciu din oase şi dinţi, favorizând osteoporoza, fracturile şi căderea dinţilor.

 

Imagine similară

 

 

Atenție, zahărul nu există numai în dulciuri!

Se găsește în pâinea feliată, de exemplu, în iaurturile cu fructe, în produsele de patiserie, în lactatele cu arome, produse moderne cu care încercăm pe de o parte să mărim consumul de lactate, dar pe de altă parte, ca să fie prietenoase, le punem zahăr.

Se găsește în toate produsele procesate care au o viață lungă, pentru că zahărul este și un foarte bun și ieftin conservant, iar pentru că o să ajungem și la numeroasele denumiri ale zahărului trebuie să amintim aici siropul de glucoză, fructoza, care este cap de lista că fiind cel mai dăunător și cel mai prezent astăzi în produsele procesate.

 

Din păcate nu ne dăm seama de urmările consumului de zahăr, pentru că efectele nu sunt imediate. E nevoie de aproximativ cinci ani ca să se observe o îmbătrânire, de pildă, însă când începem noi să consumăm zahăr? Începem ca sugari, pentru că produsele pentru bebeluși abundă în zahăr, de aceea se recomandă foarte puternic să se mențină alăptarea naturală și să nu fie bebelușul trecut imediat pe aceste produse bogate în zaharuri simple, iar apoi în copilărie zahărul face parte din viață noastră,din păcate.

Oamenii încep să își dea seama că nu e sănătos zahărul și să îl înlocuiască cu variante naturale: brut, de cocos, stevia..

 

Imagine similară

 

Surse:http://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/cat-de-periculos-este-zaharul-pentru-organismi_16424

https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/viata-sanatoasa/zaharul-imbatraneste-cu-ce-poate-fi-inlocuit-893591

http://ziarullumina.ro/despre-pericolele-zaharului-alb-125062.html

Zahărul – toxina care ne poate ucide

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *