Gateste cei mai buni si sanatosi falafel! Am gasit pentru tine o reteta simpla si delicioasa de falafel, ideala pentru o alimentatie pe baza de plante, vegana sau pentru post.
Ingrediente pentru falafel:
2 căni de năut uscat (NU folosiți năut din conserve sau gătit)
1/2 lingură bicarbonat de sodiu
1 cană frunze proaspete de pătrunjel, tulpinile eliminate
3/4 cană frunze proaspete de coriandru, tulpinile eliminate
1/2 cană mărar proaspăt, tulpinile eliminate
7-8 căței de usturoi, decojite
sare după gust
1 lingură piper negru măcinat
1 lingură chimen măcinat
1 lingură de coriandru măcinat
1 lingură de piper cayenne, opțional
1 lingură praf de copt
2 linguri semințe de susan prăjite
ulei pentru prăjit
GARNITURA (OPȚIONAL)
pita
sos tahini sau hummus
castraveți englezi, tocați sau tăiați
roșiile, tocate sau tăiate cubulețe
rucola
murături
Instructiuni de preparare pentru falafel:
Cu o zi înainte puneți năutul uscat și bicarbonatul de sodiu într-un bol mare umplut cu apă pentru a-l acoperi cu cel puțin 5 cm. Se înmoaie peste noapte 16-18 ore (mai mult dacă năutul este încă prea tare). Când sunt gata, scurgeți năutul complet.
Puneți frunzele proaspete de pătrunjel, coriandru și mărar într-un procesor alimentar.Mixați pentru a se toca fin.
Adăugați acum năutul, usturoiul și condimentele.Mixați 40 de secunde până când totul este bine combinat formând un amestec neted.
Transferați amestecul într-un recipient și acoperiți bine. Puneți la frigider timp de cel puțin 1 oră (până la o noapte întreagă) până când este gata de gătit.
Chiar înainte de a prăji, adăugați praful de copt și semințele de susan în amestecul de falafel și amestecați cu o lingură.
Luați din amestec câte o lingură și formați falafel (fiecare cu o grosime de 1,70 cm). Vă ajută să aveți mâinile ude pe măsură ce formați falafel.
Umpleți o cratiță medie cu 3 centimetri cu ulei. Încălziți uleiul la temperaturi medie – înaltă . Puneți cu grijă falafel în ulei, lăsați-le să se prăjească aproximativ 3-4 minute sau cam până se rumenesc. Evitați aglomerarea cu falafel în cratiță, prăjiți-le în loturi, dacă este necesar.
Așezați falafel prăjite într-o farfurie căptușită cu prosoape de hârtie pentru a se scurge.
Serviți falafel fierbinți în pâinea pita cu tahini sau hummus, rucola, roșii și castraveți.
NOTA:
Va trebui să puneți la înmuiat năutul peste noapte, să lăsați până la 18 ore.
Puteți coace falafel la cuptor la 180 de grade C pentru aproximativ 15-20 de minute, întorcându-le la jumătatea duratei. Ungeți cu ulei de măsline extravirgin înainte de coacere.
INFORMAȚII NUTRIȚIONALE:
Porții: 24
Cantitatea pe porție:
Calorii 93
% Valoare zilnică*
Grăsimi totale 3.8g 6%
Sodiu 130,9 mg 5%
Total carbohidrați 1,3 g 0%
Zahăr 0,1 g
Proteine 3.9g 8%
Vitamina A 1% , Vitamina C 13%, Calciu4% , Fier9% , Vitamina D0 %, Magneziu 3%, Potasiu3%, Zinc 1% , Fosfor3% , Tiamină (B1) 2%, Riboflavină (B2) 1%, Niacină (B3) 1% Vitamina B61% , Acid folic (B9) 1%, Vitamină E 3% , Vitamina K 24%