Roșcovul este un arbore dioic care înflorește toamna (septembrie-octombrie). Florile sunt mici, verzi, fără petale, dispuse în inflorescențe și apar atât pe ramuri cât și direct pe trunchiul arborelui.Este considerată una dintre cele mai bune plante apicole. Fructul este o păstaie (roșcovă) și are nevoie de un an pentru a se dezvolta până la coacere. Teaca păstăilor este fibroasă, dar pulpa, subțire, este moale, dulce și gelatinoasă, conținând între 5 și 15 semințe dure, aplatizate.
Fructele de roșcov au o ridicată valoare nutrițională – conțin o cantitate importantă de glucide simple și complexe, mucilagii, pectine, amidon și vitamine. Pulberea din pulpa roșcovelor are efecte antidiareice și de absorbție a toxinelor microbiene. Datorită proprietăților astringente, pulberea este utilizată împotriva diareei, dizenteriei, gastritei și enterocolitei. Fructul verde s-a folosit în medicina tradițională ca antimicotic iar guma de caruba formează un gel vâscos care întârzie absorbția de lipide și glucide, ceea ce induce o stare de sațietate. Guma de caruba mai este folosită și ca adjuvant în cure de slăbire sau tratament preventiv împotriva aterosclerozei.
Mierea de albine din roscove este o miere rară,recoltată din zonele virgine din sudul Cretei.Bogată în calciu, magneziu, vitamine și fier,cu o aromă foarte intensă, specială și un gust distinct, în care regăsim toate proprietățile benefice ale roșcovei.Este recoltată în toamnă.
Are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene.
Fiind foarte bogate in fibre insolubile roscovele au capacitatea de a reduce in mod natural nivelul de colesterol. Efectele benefice asupra nivelului de colesterol sunt potentate de continutul natural ridicat de lignina si polifenoli, care sunt antioxidanti puternici, de obicei prezenti in produsele alimentare pe baza de plante.
Roscovele sunt foarte bogate in riboflavina, niacina si vitamina B6, aducand intr-o lingura circa 10% din doza zilnica. Roscovele nu contin vitamina A si nici vitamina C.
Consumul de roscove in mod regulat in cantitati mici este o sursa de beneficii pentru sanatate. Roscova merita sa fie laudata pentru capacitatea de a regla procesul de digestie, avand calitati natural anti-alergice, este antiseptic si anti-bacterian foarte eficient.
In scop fitoterapeutic roscovul contine amidon, tanin, celuloza, maltoza, fructoza, lipide, saponine, zaharuri, mucilagii, pectine, proteine, acizi organici, substante minerale, steroli, acizi grasi. Are efect antitusiv, nutritiv, mineralizant, antidiareic dar si rol de absorbtie a toxinelor microbiene.
Mierea de albine din roscove are proprietăți medicinale, deoarece este foarte bogată în calciu.Culoarea este maro-chihlimbar , conferită de pigmentii vegetali din nectar și în special din polen,cu aromă de o intensitate distinctă,cu o notă infuzată ca de ciocolată și tonuri de plante. O miere unică și delicioasă.
Datorita faptului ca stimuleaza digestia si metabolismul, mierea nu irita mucoasa aparatului digestiv, influentand benefic flora intestinala. Ea favorizeaza tranzitul intestinal, ajutand la eliminarea prompta a toxinelor din organism.
Mierea contribuie la reglarea activitatii principalelor glande din corp producatoare de hormoni si ajuta la mentinerea echilibrului endocrin.
Proprietatile antiinflamatorii ale mierii sunt utile si in tratamentele cosmetice, calmand iritatiile pielii. Este utila in tratamentul psoriazisului, al eczemelor sau al dermatitelor seboreice ale scalpului.
Consuma zilnic miere, legume si fructe crude si vei stimula astfel activitatea ovarelor si intarziind aparitia menopauzei cu pana la zece ani.
Gasiti sa achizitionati aici : miere de albine din roscove
Surse: https://www.dietetik.ro/totul-despre-roscove/8911.html
http://www.sfatulmedicului.ro/plante-medicinale/roscovul-ceratonia-siliqua_14515