Ce este glutenul?
Este o proteina care se gaseste in structura naturala a unor cereale, insa in industria alimentara este intens folosita, vom detalia lista alimentelor care contin gluten.Glutenul este un tip specific de proteina care nu se gaseste insa in compozitia carnii sau a oualor.
De ce dieta fara gluten?
Dieta fara gluten este regimul alimentar care trebuie urmat de persoanele diagnosticate cu boala celiaca sau de cele cu alergii la gluten. Boala celiaca este o conditie autoimuna caracterizata prin impiedicarea absorbtiei nutrientilor de catre intestinul subtire.
Deoarece scade mult inflamatia din organism, este indicata celor cu intoleranta la gluten sau celor cu boala celiaca. Acestia din urma nu ar trebui sa consume deloc gluten.
Glutenul sustine inflamatia in organism, asadar daca te numeri printre persoanele care racesc des, au disconfort abdominal, sufera de balonare sau au ocazional diaree, sunt diagnosticati cu sindrom de colon iritabil sau au des dureri de cap, atunci dieta fara gluten ar putea fi o alegere buna in stilul de viata.
Dieta care poate fi incercata si de persoanele care sufera de oboseala permanenta, au insomnii sau simt ca nu se mai pot concentra ca de obicei.
Daca ati suferit o interventie chirurgicala pentru o boala ce are la baza inflamatia, de exemplu un chist ovarian, o apendicita, ulcer, fibrom etc. – ati putea incerca pentru o luna de zile dieta fara gluten, pentru a observa daca va simtiti mai bine.
La inceput, o dieta fara gluten poate fi frustranta. Cu rabdare si creativitate, veti descoperi ca exista destul de multe alimente pe care le puteti consuma si de care va puteti bucura.
Lista alimentelor care contin gluten
Aceste alimente ar trebui evitate. Pentru a intelege mai bine insistenta in a le evita si nu neaparat a le diminua cantitatea, va informam ca o felie de paine, de exemplu, contine 4-5 g de gluten, iar o portie de paste contine aproximativ 7 g de gluten. Pentru o persoana cu intoleranta la aceasta proteina sau care sufera de boala celiaca, este suficienta o cantitate de 0,1 g de gluten pentru a declansa simptomele. Aceasta s-ar gasi in cateva firmituri de paine… Iata de ce atunci cand tineti aceasta dieta ar trebui sa eliminati complet alimentele care contin gluten.
ATENTIE: foarte multe preparate din comert, sosuri, chiar si bauturi au urme de gluten. Cititi eticheta, acestea nu trebuie consumate.
Dieta fara gluten si lactatele
Atentie: atunci cand tineti dieta fara gluten, este posibil ca o intoleranta la zaharul din lapte (lactoza) sa apara. De aceea este indicat ca in prima saptamana de dieta fara gluten sa evitati consumul de lactate.
Dieta fara gluten si factorii alimentari pro-inflamatori
Puteti asocia dieta fara gluten cu dieta saraca in alimente pro-inflamatorii. Astfel ca, din alimentatie, se exclud mierea, arahidele, nucile, vegetalele bogate in cafeina, unele condimente etc.
Alimente permise
Este important sa va asigurati ca toate aceste produse alimentare nu sunt prelucrate sau amestecate cu gluten, aditivi sau conservanti. Printre alimentele sanatoase, delicioase si care nu contin gluten in mod natural se numara:
- fasolea, nucile – in forma lor simpla si neprelucrata
- ouale proaspete
- carnea de peste, carnea proaspata de pui (nu pane, nu aluat sau marinata)
- fructele si legumele
- cele mai multe dintre lactate.
Exista si cereale sau alimente cu amidon care pot fi incluse in dieta fara gluten:
- amarant
- hrisca
- porumb
- malai
- in
- faina fara gluten
- mei
- orez
- quinoa
- sorg
- soia
- tapioca.
Rocovele nu contin gluten,lactoza si nici cofeina,in mod natural.
Gasiti sa cumparati pe site-ul evzinshop produse din roscove,ciocolata fara gluten si alte produse fara gluten
Alimente de evitat
Nu consumati alimente si bauturi care contin:
- orz (de obicei maltul rezulta din orz)
- secara
- grau.
Evitarea produselor alimentare care contin grau poate fi o provocare, intrucat acesta poate fi inclus si sub alte denumiri in compozitia unor alimente. Faina de grau poate fi denumita:
- faina dura
- faina de cartofi
- faina de graham
- gris
- alac.
In general, se vor evita urmatoarele alimente din comert, cu exceptia cazului in care pe eticheta acestora este specificat faptul ca nu contin gluten si au in compozitie porumb, orez, soia sau cereale fara gluten:
- bere
- paine
- prajituri si placinte
- bomboane
- cereale
- biscuiti
- crutoane
- cartofi prajiti
- sosuri, inclusiv sos de soia
- inlocuitori de fructe de mare sau carne
- paste
- carnuri si mezeluri procesate
- alimente condimentate
- legume sau carnuri cu diverse sosuri.
Anumite tipuri de cereale, cum ar fi ovazul, pot fi contaminate cu grau in timpul cresterii etapelor de productie. Din acest motiv, dieteticienii si medicii recomanda evitarea ovazului cu exceptia cazului in care pe eticheta produselor care contin ovaz este specificat faptul ca nu exista gluten.
Alte produse pe care le puteti consuma sau utiliza si care contin gluten ar putea fi:
- medicamente si vitamine
- aditivi alimentari (aroma de malt, amidon alimentar modificat, etc.).
Gasiti sa cumparati pe site-ul evzinshop produse din roscove,ciocolata si alte produse fara gluten
Riscuri
Riscul principal al adoptarii unei diete fara gluten este asimilarea unui nivel scazut de vitamine si minerale, cum ar fi fier, calciu, tiamina, riboflavina, niacina si acid folic. Este important ca orice persoana care urmeaza o dieta fara gluten sa se adreseze medicului pentru ca acesta sa ii recomande suplimente alimentare de vitamine, pentru restabilirea echilibrului vitaminic din organism.
Surse:https://healthy.kudika.ro/articol/healthy~dieta-alimentatie/42307/dieta-fara-gluten-un-regim-alimentar-care-iti-poate-schimba-viata.html
http://www.sfatulmedicului.ro/Diete/dieta-fara-gluten_10975