Indicele glicemic al alimentelor

Folosit pentru prima data in anul 1981 de catre doctorul David Jenkins (si colaboratorii sai) de la catedra de stiinte nutritionale de la Universitatea din Toronto, termenul de “Indice Glicemic” (prescurtat IG) a ajuns sa revolutioneze “universul” dietelor (si a regimurilor alimentare). Pentru prima data s-a luat in calcul modul in care organismul uman “raspunde” la carbohidrati, mai exact cat de repede si cat de mult creste nivelul de zahar din sange (adica glicemia) atunci cand consumam un astfel de aliment.

Imagine similară

La inceput indicele glicemic a fost dezvoltat pentru a ajuta bolnavii de diabet zaharat sa isi mentina sub control mai usor nivelul glicemiei, ulterior acesta a fost introdus si in industria alimentara si in cea a dietelor.

Pentru a intelege mai bine ce reprezinta de fapt indicele glicemic trebuie sa stim ca acesta masoara carbohidratii din perspectiva concentratiei de zahar pur pe care acestia o au. Glicemia reprezinta nivelul zaharului din sange, in momentul in care consumam anumiti carbohidrati procesul de digestie ii transforma pe acestia in glucoza si astfel va creste glicemia. In continuare dupa ce mancarea se digera se produce insulina, iar daca acest hormon este produs in cantitati mari poate duce la ingrasare.

Imagini pentru indice glicemic

Cu alte cuvinte putem afirma faptul ca indicele glicemic masoara de fapt rata de absorbtie intestinala, iar daca aceasta este ridicata atunci si nivelul de zahar din sange va creste. De asemenea trebuie stiut ca acest indice glicemic este foarte putin influentat de continutul de grasimi sau de proteine al respectivului aliment.

Indicele glicemic arata si cat de repede este eliberat zaharul din alimente in comparatie cu glucoza pura, rata de eliberare a glucozei a primit punctajul maxim de 100 (scara de masura a IG este de la 0-100). Daca glicemia este constanta atunci veti avea suficienta “energie” pentru masa musculara si pentru creier.

Nu trebuie inteles eronat mesajul in care se specifica faptul ca nu este bine sa consumati carbohidrati, deoarece organismul uman are nevoie de acestia. Trebuie inteles doar faptul ca trebuie evitati carbohidratii care au un indice glicemic ridicat.

Atunci cand dorim sa slabim trebuie sa tinem cont de indicele glicemic al alimentelor, in zilele noastre existand mai multe diete care au la baza consumarea unor alimente care au un indice glicemic scazut. Asadar alimentele care au un indice glicemic ridicat trebuie evitate sau chiar scoase din alimentatie, iar cele care au un indice glicemic scazut sau mediu trebuie consumate.

Dietele axate pe indicele glicemic sunt eficiente datorita faptului ca slabirea va fi rezultatul reducerii masei de grasime din organism si nu a masei musculare. Alimentele care au un indice glicemic scazut au nevoie de o perioada mai lunga pentru a fi digerate, in acest fel senzatia de foame va fi redusa si procesul de slabire va fi activat.

Chiar daca exista foarte multe diete care recomanda consumul fructelor ca si o metoda de slabire trebuie sa aveti grija la indicele glicemic al acestora, deoarece unele fructe au IG ridicat si pot favoriza ingrasarea.

tabel indice glicemic

Trebuie sa aveti grija si la curele de slabire care sunt axate doar pe calculul caloriilor consumate deoarece aceeasi cantitate de calorii glucidice poate ingrasa mai mult sau mai putin, in functie de acest indice. Este foarte importanta si forma in care se consuma un anumit aliment, adica: fiert, crud, copt sau prajit.

Conform anumitor studii efectuate in ultimii ani s-a ajuns la concluzia ca alimentele care au un indice glicemic ridicat pot afecta arterele si inima si pot provoca aparitia anumitor boli canceroase. In acest fel ar trebui evitate alimentele care au un indice glicemic ridicat, dar si produsele care au la baza: zaharul, mierea, orezul alb si faina alba.

Puteti consuma cu incredere alimentele care au un indice glicemic scazut si mediu, asa cum recomanda si celebra Dieta Montignac, dintre care mentionam: legumele proaspete, fructele proaspete sau congelate, cerealele integrale, semintele simple si germinate, nucile.

Imagini pentru indice glicemic

 

Astfel un indice glicemic scazut ajuta la: scaderea si mentinerea greutatii corporale, controlarea apetitului alimentar, managementul diabetului zaharat, cresterea sensibilitatii organismului la insulina, reglarea colesterolului din sange, reducerea riscului aparitiei bolilor vasculare, ameliorarea simptomelor sindromului de ovar polichistic si prelungirea rezistentei fizice.

Bine de stiut:

  • dupa ce consumati alimente care au IG ridicat se elibereaza (datorita variatiei nivelului de glucoza din sange) anumiti hormoni ai stresului, cum ar fi cortizolul si adrenalina;
  • dupa ce consumati alimente cu IG ridicat apare mult mai repede senzatia de foame, deoarece variatia rapida a nivelului de glucoza stimuleaza nevoia refacerii echilibrului de glucoza din sange;
  • daca consumati alimente care au un IG redus veti avea pentru o perioada indelungata senzatia de satietate, deoarece acestea raman mai mult timp in intestinul subtire iar creierul primeste informatia ca a mai ramas mancare de digerat in intestin;
  • daca urmati diete care presupun consumarea alimentelor cu IG redus veti reusi sa va reduceti grasimea abdominala.

Imagini pentru indice glicemic

Sursa:http://www.dieteonline.ro/indicele-glicemic-al-alimentelor-tabel-ig/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *